Indhold

Forsiden
Forumet
O-snak
Software
Træningsdagbog

Om Orientering.dk
Kontakt os
O-snakmenu

Velkommen til O-snak !

På denne side skrives der om alt muligt, altså ikke kun orientering.
Er dit indlæg af mere saglig karakter opfordres du til at skrive dit indlæg på Forumet.

Skriv et indlæg

Søg i O-snak:



Mener du, at der er et indlæg som burde fjernes? Send en mail til
- skriv hvilket indlæg det drejer sig om (dato og tid for indlægget) samt en grund til hvorfor du mener at indlægget skal fjernes.




Orienteering, map, compass, running, outdoor, fitness, cross-country skiing, mountainbike, mtb, orientering, kort, kompas, løb
O-snakken
 
 ! >
 De seneste 20 indlæg, i omvendt kronologisk rækkefølge:

 Filtreret til 'De gamle i H21' (25 indlæg)
Emne: Re: De gamle i H21 - hvor er H 21 bredden?
Navn: "JOAKIM VON AND"Tid: 24.02.2019 18:51
Det eneste vi bliver enige om er vist at vi er uenige og fair nok med det. Umiddelbart beskriver det også ret godt de "yderste" fløje af orienterings Danmark.
Den eneste årsag til at jeg overhovedet blandede mig i debatten var at man efterlyste flere deltagere fra bredden i H/D 21 og mit input til den efterlysning var så priserne og den manglende fleksibilitet i forhold til tilmelding.

I forhold til de "billigere alternativer" så tror jeg de er kommet for at blive såfremt vi vil have O-løb til at dække hele landet. Klubberne på midt, syd og Vestsjælland har jo bittert erfaret hvor svært det er at lokke de mange nordsjællandske oløbere til at deltage i løb med mindre vi da snakker et DM i klinteskoven eller lign. Og helt ærligt gider jeg ikke betale 3-4 gange så meget og bruge mere end dobbelt så meget transporttid for at løbe et kredsløb i Nordsjælland fremfor et VTR løb på syd eller Vestsjælland. Og nej arrangørene her er oftest IKKE de mest aktive på landsplan men i høj grad lokale ildsjæle som arrangerer 1-2 VTR løb om året for så at kunne deltage i de resterende til 30 kr pr gang i eget "lokalområde". De største klubber i området. Roskilde, Sorø, Køge og O-63 er jo som eksempel MEGET aktive i VTR regi og har da ingen interesse i at øge kornpriser etc som vil begrænse udbuddet af løb i eget lokalområde.

Så ja jeg vil fastholde min opfordring om at kigge ind i billigere startafgifter og mulighed for tilmelding "på dagen" hvis vi ønsker flere deltagere i bredden....... (og ikke søge at bekæmpe de billige alternativer som i min optik netop fastholder bredden især i "udkantsdanmark")
Emne: Re: De gamle i H21 - hvor er H 21 bredden?
Navn: En der er trætTid: 24.02.2019 18:09
Joakim von And:
Det lyder som om du overhovedet ikke kan se noget positivt ved DOF? DOF er ikke kun landsholdsstjerne! Hvad med alt ungdomsarbejdet (weekend kurser, sommerlejte, KUM mm), Find Vej -projektet mm. Det koster alt sammen. Hvis ingen vil spytte i kassen bliver der ingen af den slags, og endnu mindre rekruttering. Hvem skal så lave alle de billige løb du taler om? De fleste af dem der arrangerer den slags er nok overvejende meget aktive personer der løber masser af løb og sikkert også arrangerer større løb.
Og jeg gad i øvrigt godt se hvilken spejdergruppe og lille ro-klub med begrænset medlemsskare der selv vil betale for at få tegnet kort. Pengene flyder heller ikke ligefrem i den slags foreninger.
Der er sikkert også nogle klubber der meget hurtigt skruer kort-prisen op hvis de opdager at de bliver misbrugt!
Lad os nu i stedet prøve at være lidt solidariske. Hvis du dyrker o-løb gennem hele livet, så vil der være perioder hvor du bidrager mere (med betaling af løbs-afgifter og frivilligheds-timer) og andre perioder hvor du bidrager mindre (når du har små børn, som så senere får massivt igen ifm ungdomskurser).
Emne: Re: De gamle i H21 - hvor er H 21 bredden?
Navn: "JOAKIM VON AND"Tid: 24.02.2019 15:21
Alle og enhver kan købe kort af o-klubberne / Korttegnerne.
Der er jo mere eller mindre en fast pris som gælder både spejdere, ro-klubber, adventureracere osv.
Men da kortprisen stort set er den eneste udgift, ud over plastlommen og det minimale slid på skærme mv. så synes der intet problem at være i den retning.
Desuden står det jo ALLE frit for selv at gå igang med at tegne, eller at søge fonde, etc, etc. og hyre de samme ukrainske eller baltiske korttegnere som mange DOF klubber benytter sig af.

Skovtilladelser til statsskovene foregår på naturstyrelsens hjemmeside, og så længe det er "små" arrangementer og "kun" et par gange om året i hver skov plejer der ikke at være problemer.
Til de private skove kan det være mere besværligt, men min erfaring er at det trods alt er de lokalkendte der snakker den rigtige "dialekt" der har lettest ved at forhandle aftaler med de private lodsejere. Jeg har MEGET sjældent oplevet at det er gjort fra centralt hånd, med mindre vi snakker MEGET store arrangementer, og som sagt er min påstand at rigtigt mange motionister / bredde løbere er ret ligeglade med arrangementets størrelse.

Jeg tror bare ikke på ideen om at DOF skal være et nyt "SKATTEVÆSEN", som skal indkræve og omfordele midler imellem klubber, kredse og landsholdsaktiviteter.
DOF har jo IKKE monopol på at løbe rundt i skovene efter kort og kompas, ligesom DBU ikke skal blande sig i hvordan der spilles fodbold i den lokale skolegård, eller villakvarter.
Landsholdsprofilerne hos DBU har med GARANTI også spillet fodbold igennem deres opvækst, udenfor DBU regi og DBU søger jo ikke ligefrem at bekæmpe muligheden for at drenge og piger kan blive bidt af sporten i skolegården eller villakvarteret.
Netop derfor bør DBU IKKE søge at bekæmpe de billigere alternativer, med mindre man da har et ønske om at gøre O-sporten en seriøs bjørnetjeneste (i den negative betydning).

Har igen idag været ude og løbe et fantastisk VTR løb i en dejlig forårsskov ved FAKSE LADEPLADS til 30 kr. Et løb hvor man netop IKKE skulle tilmelde sig måneder i forvejen, men kan vente med at tage beslutningen til samme dag. Man skal bare have 30 kr med i lommen og ALLE virker til at være glade bare for at have kort i hånden og finde poster i den smukke forårsskov. (Den slags er nemlig også orienteringsløb)!)
Emne: Re: De gamle i H21 - hvor er H 21 bredden?
Navn: Betaler med glæde til fællesskabetTid: 24.02.2019 09:52
Joakim Von And: "De billigere alternativer flytter ud af DOF regi"

Og går så selv i gang med at tegne kort from scratch, skaffe skovtilladelser osv. Eller hvad?
Emne: Re: De gamle i H21 - hvor er H 21 bredden?
Navn: "JOAKIM VON AND"Tid: 23.02.2019 21:30
DOF søger at kvæle de billigere alternativer --> De billigere alternativer flytter ud af DOF regi --> Endnu færre bredde løbere i H/D21 (overskriften) --> Endnu højere startafgifter --> Endnu flere løbere stopper eller flytter til billigere alternativer.....Og så kører vi ellers i samme nedadgående spiral som bredden har været i mange år efterhånden.

HVIS du mod min forventning skulle få ret i at DOF kunne få flere penge ind ville de jo ALDRIG blive brugt på at sænke afgiften for bredden men tvært imod på endnu mere landsholdsarbejde etc. hvilket igen ville betyde ovenstående spiral hvor dansk orientering går mere og mere mod en "dyr" og "elitær" sport hvor man efterhånden har glemt hvad det hele i bund og grund går ud på...... naturen, kort og baner. "Orienteering a way of living" .
Emne: Re: De gamle i H21 - hvor er H 21 bredden?
Navn: Betaler og nyderTid: 23.02.2019 19:04
ALLE betaler kollektivt til DOF -> Løbsafgiften kan sættes ned -> Flere deltager i Terminslisteløb -> H21 bredden bliver bredere

- og sådan kom vi tilbage til overskriften! :-)
Emne: Re: De gamle i H21 - hvor er H 21 bredden?
Navn: "JOAKIM VON AND"Tid: 23.02.2019 15:04
Kære betaler og nyder.
Rigtigt fint du gerne vil begge ting. Men jeg er på Ingen måde enig i at DOF skal forsøge at kvæle de billigere arrangementer. Det kommer der på Ingen måde flere motionister eller bredde løbere af.
Hvis DOF forsøger den løsning vil jeg da personligt anbefale at ro-klubber, idrætsklubber etc melder sig ud af DOF og begynder at arrangere de billigere o tilbud.
Tryk avler modtryk og det vil da være decideret dumt af DOF på den måde at sænke både medlemsskare og hvervningspotentialet.
Emne: Re: De gamle i H21 - hvor er H 21 bredden?
Navn: Betaler og nyderTid: 23.02.2019 08:59
I stedet for løbsafgift burde DOF få en afgift fra samtlige medlemmer, således at alle betaler til gildet. Måske får de det i forvejen, men så skal den sættes op, så det ikke kun er dem, der deltager i terminslisteløb, der betaler gildet og alle andre nyder godt af det kortarbejde, skovkontakt, klubarbejde m.m., som er nødvendigt for at kunne drive DOF og dermed terminslisteløbene. Der findes flere grupperinger (end de nævnte) rundt omkring i landet, der laver løb for en større kreds af deltagere uden om løbsafgiften. Men lystigt lukrerer på klubbernes arbejde ellers. Og ja, jeg deltager i mange af dem, da de er billigere og jeg får det nødvendige: Kort, skov og bane, men jeg løber også mange terminslisteløb. Men jeg så helst, at alle der løber O-løb i Danmark betaler/støtter sporten kollektivt. Som der er nu, så er det dem, der løber flest terminslisteløb, der betaler, mens dem der løber mange af de løb, der går uden om løbsafgifterne, ikke betaler noget. Og jeg tænker ikke på de almindelige klubtræningsløb, men altså de større fælles løb, der laves rundt omkring i landet på tværs af klubber.
Emne: Re: De gamle i H21 - hvor er H 21 bredden?
Navn: "JOAKIM VON AND"Tid: 22.02.2019 22:48
Tak til "mig" og "tilfreds" for at underbygge væsentlige dele af min pointe.
Emne: Re: De gamle i H21 - hvor er H 21 bredden?
Navn: Tid: 22.02.2019 19:52
Tråden er blevet noget 'afsporet' i f t det oprindelige omhandlende HD21 bredden....

Men: Apropos fleksibilitet og tilgængelighed er det påfaldende at arrangementer, jeg umiddelbart ser som populære, er løb som Natcup og Vintercup (og VTR). Alle fine løb hvor man har mulighed for at møde op og løbe en bane efter eget valg, hurtigt afsted, hurtigt hjem (hvis det er hvad man ønsker) - slut prut....

I min optik viser disse løb ganske fint hvad det er en (stor) del af os ønsker.

Min påstand er, at flertaller finder det ligegyldigt at konkurrere mod 2-4 løbere i en tyndt besat (aldersinddelt) løbsklasse. Endnu et argument for de fleksible rammer.
Emne: Regler for løbsafgifter
Navn: MIGTid: 22.02.2019 15:40
Fremgår af reglementet. Bl.a. , at"... der opfylder et af følgende 3 kriterier:1. Er optaget på forbundets stævnekalender som et A, B eller C løb/stævne, eller2. Er optaget på stævnekalenderen på forbundets hjemmeside, eller3. Er optaget på kalenderen i O-service eller bekendtgjort på anden vis til en bredere kreds og der er mindst en klasse, hvor ren startafgift overstiger kr. 30 eller startafgift inkl. brikleje overstiger kr. 40."Så når man som klub, distrikt, andet vælger at afholde løb til en pris af 30.- sparer man løbsafgiften. Det handler ikke om at "snyde" andre, men er i følge reglerne.Løbsafgifterne er så 18.- for de første 200 og sidenhen 34.- kr., så prisen vil (i praksis) altid hoppe mindst fra 30.- til 50.- kr.
Emne: Re: De gamle i H21 - hvor er H 21 bredden?
Navn: "JOAKIM VON AND"Tid: 22.02.2019 09:14
Tak til Anders for klarificering af grundlag for korttegning.
Herunder en lille opgørelse af startgebyret for både små og store løb.
NAT CUP 75 kr
Kredsløb 95 kr (åben bane 100)
DM NAT 180/360 kr. Også for åbne baner.
NJ 2 dages 120 pr dag. 150 for åbne baner.
Danish Spring 120 pr dag. 90 for åbne baner
Div match. 90 kr. 110 for åbne baner.
SM lang 105 kr. 120 for åbne baner.
JWOC tour 130 kr.
DM mellem 175/275 kr åbne 150.

Så kan man jo selv vurdere om man synes prisniveauet er passende og også tiltaler bredden/motionisterne.
For undertegnede så generelt nej. Og der mangler ofte også fleksibilitet i forhold til at man til mange løb efterhånden skal tilmelde sig åbne baner i o-service flere uger inden løbet.

Om orienterings Danmark så kan påvirke samfundstendensen vedr. Shoppingkultur, fleksibilitet og ønsket om at kunne tilmelde sig på dagen, stiller jeg mig stærkt tvivlende overfor.
Jeg tror resultatet vil blive endnu flere "motionist" tiltag som det nævnte på Stevns. VTR eller på Bornholm og jeg tror at DOF og kredsene er nødt til at anerkende og understøtte (IKKE ØKONOMISK) behovet for disse aktiviteter. Jeg tror desuden at vi er nødt til at revurdere de generelle startafgifter og fleksibiliteten hvis vi ønsker flere deltagere fra bredden til kredsløb, SM, DM osv. Alternativet er jo bare at betragte de store stævner som "Elitens" og så acceptere "SUB kulturen" som nødvendigt for at udbrede kendskabet til O-sporten.

En tilføjelse er jo transporttid og udgifter til transport. Og helt ærligt tror jeg der er mange motionister fra Midt-vest og Sydsjælland der
får lige så meget ud af at løbe et VTR løb eller STEVNS løb til 30 kr i startafgift fremfor at skulle køre væsentligt længere til fx hillerødskovene for at løbe et kredsløb som så koster ca. 100 kr. Begge løb der i min optik er sammenlignelige i anvendelse af SI, rimeligt opdaterede kort. Osv.
Emne: Re: De gamle i H21 - hvor er H 21 bredden?
Navn: AndersTid: 21.02.2019 22:23
kort tegnes idag af gratis materiale herunder kurver fra digitaliseringsstyrelsen, dette har de fleste brugt i ca. 3-5 år. Før den tid købte klubberne materialet af DOF, der fik det gratis af Cowi
Emne: Re: De gamle i H21 - hvor er H 21 bredden?
Navn: Tænk nyt!Tid: 21.02.2019 21:17
De kort der bliver løbet på til VTR. Er de blevet til uden nogen form for støtte fra DOF? ..og herunder udnyttelse af aftaler som DOF har indgået, f.eks. kurvemateriale fra COWI? For så er det naturligvis fair nok at man ikke vil være med til at betale gildet.

Hvilke almindelige, åbne løb koster 150-200 kr.?!?
Emne: Re: De gamle i H21 - hvor er H 21 bredden?
Navn: HarryTid: 21.02.2019 18:02
Man kan sgu også tage en tur med Harry Motor på Stevns - det er helt uden om det hele.

http://stevns-orientering.dk/

Her er interessant nok mange ukendte løbere - vist nok uden klub
Emne: Re: De gamle i H21 - hvor er H 21 bredden?
Navn: "JOAKIM VON AND"Tid: 21.02.2019 15:49
Hvorfor nu den jagt på løbsafgifter......😊?
Jeg ser det da netop som en fordel at der er forskellige muligheder og løbstilbud.
Hvis klubberne kan få arrangementerne med relativt nye kort til at løbe rundt på at lave simplere træningsløb hvad pokker er så problemet i det?
Som supermotionist synes jeg da det er sjovt at følge landsholdets flotte præstationer de senere år men det er absolut ikke noget der gør at jeg gider at betale 150-200 kr for at få et kort i hånden og løbe en tur i skoven.

Hvis man fra DOF side fjerner muligheden for at afholde billigere træningstilbud som anvendes meget i "udkantsdanmark" risikerer man 2 ting.
1 at o sporten gøres endnu mindre fordi endnu flere motionister giver op.
2 at der stiftes et nyt og konkurrerende forbund som går ind for mindre omfordeling af økonomi men mere i det O-løb i sin reneste form går ud på.
POSTER, KORT og BANER i skov og så kan resten for min skyld undværes.

Jeg tror bestemt heller ikke på at vi får bedre ungdoms og eliteløbere af at arrangementerne i min optik er stukket helt af økonomisk.

At VTR løbene til 30 kr er er dårligt argument er jeg naturligvis lodret uenig i.......klubberne afholder vel netop træningsløbene i det prisleje FORDI der derved kommer flere løbere og dermed potentielt større hvernings og fastholdelses-potentiale.
Emne: Re: De gamle i H21 - hvor er H 21 bredden?
Navn: Tid: 21.02.2019 11:11
Hvordan kan man undgå at betale løbs-afgift?

Jeg var i den tro, at når et løb blev udbredt i en større kreds, så skulle der altid betales afgift? Er det fordi man ikke skal/kan tilmelde sig via O-Service?

Det åbner da op for alternative muligheder for andre trænings-løbs serier, hvor det er er optil måske 50 deltagere pr gang. Det kan jo godt håndteres via mail og excel!

Bliver lidt irriteret når nogen snyder uden om og andre skal lægge over over 50% af overskudet direkte I DOF's kasse. Vi skal alle bidrage ens!
Emne: Re: De gamle i H21 - hvor er H 21 bredden?
Navn: Tænk nyt!Tid: 21.02.2019 10:00
Det er et dårligt argument at VTR kun koster 30 kr.
De vælger jo også at de ikke vil betale løbsafgift og dermed deltage i fællesskabet.

Det der mangler er i min optik nytænkning. Vi gør som vi altid har gjort, og tænker på ingen måde på at samfundet omkring vores lille sport ændrer sig. Og hver gang der bliver forslået noget nyt står de første 20 mand klar til at skyde det ned - bare fordi det er nyt og anderledes. Det gælder både i forhold til konkurrencestruktur, løbsform, tilbud til de unge, ny teknik osv.

Hvis vi formår at skabe et attraktivt produkt til de åbne løb kommer der også flere til dem, og så er de også mere tilbøjelige til at tage til DM'er så vi får en bredde igen.

...med mindre o-løbs motionister er markant anderledes tænkende end motionister i mange andre sportsgrene...
Emne: Re: De gamle i H21 - hvor er H 21 bredden?
Navn: "JOAKIM VON AND"Tid: 20.02.2019 19:55
Meget enig med analysen af den manglende bredde i H21.
Dog ser jeg også en udfordring mere ved sporten og det er de voldsomme stigninger i startgebyrer.
Især for den store bredde hvor nogen måske mest vil betegne sig selv som motionister, og hvor det måske mere af alt handler om at komme en tur ud og løbe i skoven med et kort i hånden, end det reelt handler om at konkurrere og helt ærligt er 150-200 kr i mange motionisters optik lige lovligt meget. Derfor vil mange motionister måske (jeg selv incl.) vælge en åben bane (hvis prisen her er mere overkommelig, eller et træningsløb fx. (VTR træningsløb hvor startgebyret er ca. 30 kr) eller som de ugentlige løb på Bornholm hvor det kun koster ca. 30 kr at komme ud og løbe fede baner i fede skove hver weekend med SI, hver eneste weekend.

Jeg vil om lidt møde en masse argumenter som "folk betaler MEGET mere for at deltage i motionsløb", "husk hvad det koster at lave nye kort", "klubberne skal jo have indtjening (så de kan gøre træningstilbuddene for egne ungdomsløbere og medlemmer gratis)" og meget andet.

Alle er valide argumenter, men bare ret ligegyldige for den motionist som bare ønsker at komme ud og løbe en tur i skoven med et rimeligt ok kort, efter nogle poster, gerne SI. For dem (eller i hvert fald undertegnede) så er det totalt ligegyldigt om der serveres kaffe og kage i cafeen, om der uploades billeder på nettet efter løbet eller om der er hoppeborg til ungerne.

SKOV, KORT og POSTER, og det SKAL man altså kunne gøre billigere end 150 kr (+), det kan man i hvert fald til VTR og på Bornholm, og ja ellers må man jo bare ud og løbe efter nogle træpæle i find-vej-i. :-)
Emne: Re: De gamle i H21 - hvor er H 21 bredden?
Navn: BTTid: 19.02.2019 19:09
Der er mange årsager til at bredden i H21 ikke er særlig stort. For 15-25 år siden skulle mange løbe rigtig godt i mange løb for at kunne deltage i DM Lang i H21. Det er ikke helt tilfældet i dag. Børnene årgangene for H21 løberne er noget mindre end for 15-25 år siden (min påstand), der er stor konkurrence fra mange andre idrætsgrene, det skal være hurtigt og nemt at dyrke motion (det kan vi vist ikke leve op til, hvis vi ønsker en stor bredde), vi har ikke noget B-landshold mere eller kredselite. Der er for få på landsholdet og for lille konkurrence. Der skal mere fokus på de 17-20 årige, da de pt. falder ud af sporten. Der skal mere fokus på de 21-25 årige, da de også falder ud af sporten. Måske DOFs venner kan hjælpe med en mere målrettet indsats for de 17-25 årige. Jeg tænker ikke kun på de bedste, men de næstbedste og dem under. OP var i sin tid god til at få de næstbedste og dem under til at blive bedre, så de kunne presse de bedste endnu mere. Vi skal gøre noget nu, hvis vi ønsker medaljer i fremtiden.
 Forrige 20 indlæg

 Skriv et indlæg

 Vis alle (uden filter)