Indhold

Forsiden
Forumet
O-snak
Software
Træningsdagbog

Om Orientering.dk
Kontakt os
O-snakmenu

Velkommen til O-snak !

På denne side skrives der om alt muligt, altså ikke kun orientering.
Er dit indlæg af mere saglig karakter opfordres du til at skrive dit indlæg på Forumet.

Skriv et indlæg

Søg i O-snak:Mener du, at der er et indlæg som burde fjernes? Send en mail til
- skriv hvilket indlæg det drejer sig om (dato og tid for indlægget) samt en grund til hvorfor du mener at indlægget skal fjernes.
Orienteering, map, compass, running, outdoor, fitness, cross-country skiing, mountainbike, mtb, orientering, kort, kompas, løb
O-snakken
 
 ! 
 De seneste 12 indlæg, i omvendt kronologisk rækkefølge:

 Filtreret til 'DM Nat vejvalg - må man det?' (12 indlæg)
Emne: Re: DM Nat vejvalg - må man det?
Navn: TJTid: 28.03.2019 19:01
Morten > selvfølgelig havde I styr på det :-) Og tak for et rigtig godt DM-nat.
Emne: Re: DM Nat vejvalg - må man det?
Navn: Tid: 27.03.2019 15:58
Korttegnere er af reglementet blevet fritaget for at bestemme, om noget er forbudt eller ej. Der er kun 2 "forbudt"-signaturer: Den olivengrønne, der sædvanligvis bruges i haver, og det lodrette sorte skravering, der sædvanligvis bruges i lukkede indhegninger.
Resten på kortet er grundlæggende ikke-forbudt, og det er op til arrangøren at vise med lilla skraveringer, krydser og tykke linjer, når noget er forbudt ved arrangementet.
Hvis I spørger mig, er det et stort ansvar at lægge på en arrangør.
Emne: Re: DM Nat vejvalg - må man det?
Navn: RRTid: 27.03.2019 08:36
Anonym 'yderst erfaren o-løber og tidl direktør': Du tabte vel 10-15 sek. fordi hegnet var fjernet. Og med dit vejvalg "udenom", sikrede du dig mod at tabe endnu mere, hvis nu hegnet var så højt, at det ikke havde været muligt at passere.
Det er lidt en "lotto"-signatur, hvis jeg forstår den rigtigt. Signaturen betyder, hegnet er højere end 1,5 m. (mener jeg), men ikke om det er 5 meter højt! Det ved man når man står der. Lidt lige som en impassabel mose. Den kan være helt umulig at passere, men det hænder også det går uden større besvær.
Emne: Re: DM Nat vejvalg - må man det?
Navn: Anonym 'yderst erfaren o-løber og tidl direktør'Tid: 26.03.2019 23:26
Tak for præciseringerne. Og ja, jeg tabte vel 10-15 sek på ikke at turde hoppe over hegnet, fordi jeg ikke havde sat mig ordentligt ind i den nye kortnorm, men det kan jeg næppe klandre andre end mig selv for... Så tak til Faaborg OK for et godt og udfordrende men reelt natløb i de sydfynske bakker!
Emne: Re: DM Nat vejvalg - må man det?
Navn: Tid: 26.03.2019 21:43
Rent faktisk var både korttegner og banelægger meget opmærksom på, hvad man må og ikke må - og impassabelt hegn (tegnet) må passeres. "Desværre" havde godsejeren efter kortets færdiggørelse nedtaget hegnet, som vi så nødtørftigt genetablerede, for at det i hvert fald ikke skulle være en alt for stor fordel at tage det vejvalg.
Forhåbentlig har det ikke været alt for afgørende for medaljer o.l.- men det har altså ikke været forbudt.
Emne: Re: DM Nat vejvalg - må man det?
Navn: TJTid: 26.03.2019 16:12
Impassabelt betyder ikke forbudt i ISOM 2017 (som det gør det i sprint ISSOM 2017). Men det er en super god diskussion at tage op. For selv blandt meget erfarne orienteringsløbere (og banelæggere), er der stadig tvivl.

Jeg havde faktisk ikke set, at hegnet gik helt ned til søen - og da jeg kom til hegnet, var der faktisk ikke noget hegn. Der var en færist - og så lå det lidt hønsenet (tror jeg det var) ud over færisten i ankelhøjde.

Så det var først på vej hjem i bilen, da en yderst erfaren orienteringsløber og tidligere direktør, som jeg ikke vil nævne navnet på her, spurgte, om der ikke var noget med, at det var blevet forbudt at passere to-stregs hegn efter den nye kortnorm, at jeg blev opmærksom på, at der havde været et impassabelt hegn. Havde jeg læst kortet ordentligt, var jeg ikke løbet den vej - og havde formentlig heller ikke passeret det, selvom man må. Der står i hvert fald ikke noget i reglementet om, at man ikke må. Det gør der ved andre signaturer - som fx den olivengrønne farve, der først blev forbudt med 2017 kortnormen.

Var det en impassabel mose, sø eller klippe ville jeg ikke tøve med at passere den, hvis det var bedste vejvalg. Men med hegn og stenmure bliver man altid i tvivl om, hvorvidt arrangørerne nu også har clearet med markejerne, at det er muligt, at nogen vil klatre over.

Hvis det ikke var hensigten at man måtte passere hegnet, burde det have været afmærket i terrænet - og enten markeret som forbudt på kortet eller som minimum være nævnt i instruktionen.

Men jeg tænker, at vi generelt mangler lidt viden på dette område. Der er både risiko for, at der er nogen der snyder sig selv ved at tage dårligere vejvalg, fordi de tror, at det er forbudt - og for at vi nogle gange kommer til at passere noget, det ikke var hensigten vi måtte passere.

Emne: Re: DM Nat vejvalg - må man det?
Navn: ISOM 2017Tid: 26.03.2019 10:04
I følge den nye kortnorm (ISOM 2017) betyder signaturen nu "impassabel hegn" - se side 35 her: https://do-f.dk/images/Kort/DK_kortnorm_ISOM_2017.pdf.
Spørgsmålet er så om korttegner, banelægger, løbere og grundejer har været klar over, at det ikke i sig selv betyder forbudt.
Emne: Re: DM Nat vejvalg - må man det?
Navn: Yes-Yes ManTid: 26.03.2019 09:07
>Må man passere impassabelt hegn, hvis man kan ?
YES. Som RR skriver: ja, det må du godt.

> Er der i øvrigt forskel på hvad der er tilladt afhængig af hvilken disciplin der løbes (sprint / alm orientering)?
YES. Det afhænger af disciplin - i sprint er dette ikke tilladt at passere impassable signaturer.
Emne: Re: DM Nat vejvalg - må man det?
Navn: RRTid: 26.03.2019 08:10
Ønsker svar: Signaturen betyder højt hegn og må gerne passeres.
Emne: Re: DM Nat vejvalg - må man det?
Navn: Tid: 25.03.2019 21:37
2xja - hva ?

Hva må man ? - hvis du kan svare, så svar ordentligt ?
Emne: Re: DM Nat vejvalg - må man det?
Navn: Yes ManTid: 25.03.2019 21:34
2xja
Emne: DM Nat vejvalg - må man det?
Navn: Tid: 25.03.2019 21:10
Jeg sidder og ser vejvalg på O-track fra weekendens DM nat.

Det fremgår af diverse tracks, at en del løbere passerer impassabelt hegn. Fx Bane 4 - post 24-25.
Må man passere impassabelt hegn, hvis man kan ?
Eller er det bare forbudt ?

Er der i øvrigt forskel på hvad der er tilladt afhængig af hvilken disciplin der løbes (sprint / alm orientering)?

 Skriv et indlæg

 Vis alle (uden filter)