Indhold

Forsiden
Forumet
O-snak
Software
Træningsdagbog

Om Orientering.dk
Kontakt os
O-snakmenu

Velkommen til O-snak !

På denne side skrives der om alt muligt, altså ikke kun orientering.
Er dit indlæg af mere saglig karakter opfordres du til at skrive dit indlæg på Forumet.

Skriv et indlæg

Søg i O-snak:



Mener du, at der er et indlæg som burde fjernes? Send en mail til
- skriv hvilket indlæg det drejer sig om (dato og tid for indlægget) samt en grund til hvorfor du mener at indlægget skal fjernes.




Orienteering, map, compass, running, outdoor, fitness, cross-country skiing, mountainbike, mtb, orientering, kort, kompas, løb
O-snakken
 
 ! >
 De seneste 20 indlæg, i omvendt kronologisk rækkefølge:

 Filtreret til 'Al magt til kontrollanterne!' (21 indlæg)
Emne: Re: Al magt til kontrollanterne!
Navn: mfgTid: 22.09.2008 12:59
PSP>> Tak. - Bemærk i øvrigt, at du kun har omtalt 5 af 7 årlige mesterskaber i fod-O ... og at dertil jo kommer et par mesterskaber i MTB-O, som vel langt hen ad vejen kræver de samme arrangørkvalifikationer som de øvrige stævner.
Emne: Re: Al magt til kontrollanterne!
Navn: RRTid: 19.09.2008 17:53
Det ændre selvfølgelig ikke på antallet af stævner der skal gå godt, men det hæver måske deltagerantallet og økonomien!

Klubberne laver jo ikke dm\'er hvert år, så at det skulle hæve kvaliteten at der kommer færre tvivler jeg på.
Emne: Re: Al magt til kontrollanterne!
Navn: RRTid: 19.09.2008 17:48
Peter P>> Jeg kan gå med til et kompromis. Sprint hvert 4. år, Ultralang hvert andet år og Nat 2 gange om året!

Lav i stedet løbene over færre weekender:

Fredag: Sprint (aften)
Lørdag: Mellem (formiddag)
Søndag: Ultralang (formiddag)

Fredag: Nat (aften!!!)
Lørdag: Stafet (eftermiddag)
Søndag: Lang (formiddag)
Emne: Re: Al magt til kontrollanterne!
Navn: Peter P.Tid: 19.09.2008 16:29
Jeg er enig med MFG. Skær i antallet af store stævner - og brug kræfterne rigtigt. DM Ultra, DM Nat (den gør ondt at nævne), DM Srint og DM Mellem oven i det \"rigtige\" DM.

Det er altså voldsomt at afholde hvert år i en lille sport - og resultatlisterne fra disse arrangementer understøtter Mortens påstand om tynd deltagelse.

Sprint og mellem er nok kommet for at blive - det er det de unge vil have - man kunne endda overveje at knalde sprinten af fredag aften i den \"rigtige\" dm-weekend.

Men ultralang og nat hvert andet år - det er ikke nogen dårlig ide.

Peter P.
Emne: Re: Al magt til kontrollanterne!
Navn: Tid: 19.09.2008 15:55
Jeg synes man skal have lov til at give kritik. Hvordan skal det ellers kunne blive bedre? Hvis vi bare har dårlige arrangementer, men mange glade arrangører, da vil deltagerantallet da bare falde!! Man gider jo ikke løbe dårlige konkurrencer!

Men selvfølgelig skal man også huske at give ros til det der er godt!
Emne: Re: Al magt til kontrollanterne!
Navn: lacTid: 19.09.2008 14:47
Svært at være kontrollant på Rømø hvis løberne tror de er på Møn:
http://bobach.eu/index.php?nyhedsid=41
Emne: Re: Al magt til kontrollanterne!
Navn: Tid: 19.09.2008 13:46
Jeg vil nøjes med at anerkende HS\' ret til at have et synspunkt, jeg ikke deler ;-). For mig at se er køb/salg af et produkt til 100 kr en helt meningsløs ramme for vurdering af et DM i orientering.

- Hvis man får udleveret én eller anden form for kortmateriale med nogle poster på, som nogen endog har gjort et forsøg på at sætte ud i et terræn, der er tilladelse til at løbe i, har man i mine øjne rigeligt fået, hvad man har betalt for.

- Men i det øjeblik et arrangement i vores foreningsstruktur tildeles én eller anden form for certifikat eller funktion (fx mesterskab, udtagelsesløb, etc.) finder jeg det indlysende, at man må stille nogle langt højere forventninger ... som slet ikke forholder sig til en startafgift på 100 kr, men derimod fx deltageres rejse tværs gennem Skandinavien, afbud til familiesammenkomster og undertiden mange måneders målrettet træning på bekostning af normalt arbejde og indkomst.

Imponerende nok synes jeg faktisk, at ganske mange arrangementer leverer en vare, der retfærdiggør også denne investering (om weekenden på Rømø var ét af dem, er jeg som ikke-deltager uvidende om). Men det kan selvfølgelig være hårde krav at honorere, og derfor kan jeg oplagt kun bakke op om afstandtagen til perfide personangreb etc. etc. Lad mig dog tilføje, at jeg ikke ser det som noget uacceptabelt skrækscenarium, hvis en passende (selv-)kritisk udvælgelse af arrangører til A-stævner skulle risikere at nedbringe antallet af stævner en smule. (Fx ville DM-ultralang hvert andet år nok have større sportslig berettigelse end hvert år med halv deltagelse ;-)

Emne: Re: Al magt til kontrollanterne!
Navn: Tid: 19.09.2008 12:58
/Møller: Det paradoksale er; hvis man ikke har
frivillige så kan klubben ikke afholde løb. Uden løb
har klubben ingen ekstra indtægter. Så må klubbens
medlemmer (dvs de frivillige) selv afholde de udgifter
som før var dækket af løbsindtægterne.

Det var måske lidt sort snak, men jeg er selv
frivillig på mange områder. Jeg nyder, at se nogle kan
gøre brug af det arbejde jeg foretager. Der vil altid
være nogle brokhoveder... Nogle med saglig kritik som
man burde lytte og lære noget af, men så er der dem
som aldrig bliver tilfredse uanset hvad man gør.

Det var ordene fra mig :)
Emne: Re: Al magt til kontrollanterne!
Navn: Tid: 19.09.2008 10:20
Henrik Steen> Jeg anerkender din ret til at klage over et produkt du har betalt for, men JHJ\'s pointe er ikke uvæsentligt. Hvis jeg har brugt mange timer af min fritid på et stykke arbejde efter bedste evne og jeg bag efter bliver overdynget af negativ kritik for kvaliteten af arbejdet, vil jeg da kraftig overveje om jeg vil gøre arbejdet igen. Der er derfor en risiko for at vi mister nogle af de frivillige, hvis vi er for negative i vores kritik. Det kan i værste tilfælde betyde færre og mindre stævner, eller at vi skal bruge professionelle med en helt anden deltagerpris til følge.
Emne: Re: Al magt til kontrollanterne!
Navn: Henrik SteenTid: 18.09.2008 18:05
Deltagerne på o-snak skal slippe for at høre mere på mig i diskussionen med disse statements:

1. Det var et fremragende og imponerende DM-stafet, som HTF lavede og de involverede kontrollanter fortjener meget ros. De, der brokker sig over, at de løb sammen med andre, skulle tage og skamme sig. I et forbund som i den grad mangler nye medlemmer, så er det da en lykke at der kommer så mange, at der skabes spænding om resultatet ved at bruge små og få gaflinger. Jeg vil vædde på, at de samme havde vundet, men mere større spredning, hvis det have været en anden skov og med større gaflinger. Det var en god ide , at H35-45 løb samme bane, da det gav mere liv i skoven og mere stafetstemning. Hver for sig er klasserne måske for små. Løb 1.tur næste år til Tiomila og brok dig over, at du ikke løb alene!

2. Om en kritik er berettiget eller ej, skal afgøres ud fra faktuelle forhold omkring stævnet. Og der var ikke noget at komme efter, som Anders Fogh ville have sagt. Men det er hamrende ligegyldigt i spørgsmålet om det var et godt stævne eller ej, om kontrollanterne har været kontrollanter til de sidste 25-års DM. Særligt bliver det noget spøjst, når det fremføres som argument og ikke er faktuelt korrekt.

3. Drop ordet frivilligt arbejde i diskussionen. Jeg har købt et produkt for over 100 kr., hvis det ikke er i orden, så brokker jeg mig. Ligesom jeg vil gøre det nede i Bilka. Og det er uanset om det er frivilligt arbejde eller ej. O-sporten er altså ikke det eneste sted i verden, hvor der laves frivilligt arbejde. Dommeren til børnenes fodbold, oplæseren til banko i forsamlingshuset osv. osv, alle må lave noget, fordi de brænder for det og høre på mere eller mindre velbegrundet brok, men sikkert også ros - se statement 1.
4. HUSK AT ROSE arrangørerne, så HTF også en anden gang får lyst til lave noget på Rømø
Emne: Re: Al magt til kontrollanterne!
Navn: ajTid: 18.09.2008 15:09
Gert P> Det er bestemt ikke mit ærinde er sige dur ikke. Blot en understregning af, at vi måske mere har brug for \"tips og triks\" end regler. Et eksempel. Til DM stafet i 2006 lavede vi gafling på den sidste sløjfe inden mål. Der kan tales både for og imod dette. For taler, at de tvinger løberne til ikke bare at hænge på rundt i sløjfen. I mod, at det kan give den med en hurtigere gafling en urimelig fordel, og kan være svært at overskue ved publikumspassagen, hvem der er forrest. Så kunsten er at lave gaflinger, der er lige \"lange\" tidsmæssigt på sidste sløjfe. Skal man lave regler om dette? Nej, det hører hjemme i \"tips og triks\". Havde vi en regel f.eks. der forbød det, så ville alle jo bare tonse efter den forreste på sidste sløjfe, ikke særlig interessant.
Emne: Re: Al magt til kontrollanterne!
Navn: Tid: 18.09.2008 15:09
Gert P> En af farerne ved at læsse alle frustrationer af på o-snak eller gennem sure mails er at arrangørerne bliver ked af det, bitre og mister lysten til at lave frivilligt arbejde fremover.
Det er det værste der kan ske - FOR OS ALLE!

I, de frivillige arebjdsheste, der bærer det store læs fortjener anerkendelse og stor tak. Det er et fåtal som er de bærende kræfter i hver klub og vel egentlig også på forbundsplan. Det gælder både store arrangemeneter med tunge poster som banelæggere, kontrollanter og stævneledere, men også bare til hverdag i klubberne, hvor formænd skal til utallige møder med kommuner og udvalg, mens trænerne uge efter uge skal sætte poster i skoven, printe kort, hente poster ind igen og samtidig sørge for at ungdomsløberne bliver kørt de rigtige steder hen.

Ofte så fylder udbrud og forklaringer på fejl og mangler flere linier end en \"nå, ja - stævnepladsen var flot, og god speakning!\". Desuden forbyder janteloven os at rose hinanden for meget.

Jeg håber at I (ikke kun i HTF) tager kritikken og bruger den fremadrettet, og ikke som personlige angreb. Det er flot at I det hele taget tager til genmæle.
Det var vel (I STORE TRÆK) de hurtigste og bedst orienterende der alligevel vandt på dagen.

Personligt synes jeg at der var nogle ting på Rømø som ikke helt var godt nok. Men jeg anerkender det store arbejde I har lavet og håber at I vil påtage jer det igen. Ellers er der jo ingen der gør det - og tør det. :-)
Emne: Re: Al magt til kontrollanterne!
Navn: Gert PedersenTid: 18.09.2008 13:34
Henrik Steen> Beklager den urigtige oplysning, jeg overgiver mig straks og undskylder.
AJ> Jeg bestræbte mig for at undgå netop den der ”Jeg ved bedst…” attitude, men det lykkedes så desværre ikke. Jeg skrev indlægget først og fremmest for at undgå – uimodsagt - at stå som useriøs og inkompetent, for det synes jeg ikke, at nogen i de to banelæggerteams fortjener. Vi har, som alle planlæggere, foretaget nogle valg og det er der kommet nogle konsekvenser ud af. Og her er det yderst interessant at få feed-back på, hvordan disse er oplevet af løberne. Andre kan jo også blive klogere af det. Så tak til dig og de øvrige, der har reflekteret.
Henrik Steen> Er du rar lige at kigge, hvem der var stævnekontrollant i Holstenshuus, det står vist lige tæt op ad oplysningen om banekontrollant ?
Emne: Re: Al magt til kontrollanterne!
Navn: ajTid: 18.09.2008 12:57
Gert P> Du signalerer desværre rigtig meget det som jeg synes er et problem \"Jeg har lavet løb i mange år og jeg ved bedst\". Jeg har en lille funktion som kortkonsulent og tilbyder gerne at tage ud og se på kort og terræn, som nogle skal i gang med, men oftest mener man ikke det er nødvendigt og man henvender sig i sidste øjeblik for at få sit \"stempel\". Nu hedder det faktisk \"konsulent\" og ikke \"kontrollant\" men jeg tror at mange oplever det som det første. Måske er man for ærekær, jeg ved det ikke, men man mister sin mulighed for at få inspiration og rettet de små misforståelser som ALLE går og laver. Jeg har lavet 2 større stafet løb i de seneste år, og jeg kiggede da omkring i andres løsninger for at blive inspireret, og havde lange dialoger med banekontrollanterne, som jeg hellere ville have kaldt banelæggerkonsulenter, for det var de. Selvfølgelig skal man kontrollere formalia, men det bør ikke være det eneste, og derudover er jeg IKKE tilhænger af flere regler end højst nødvendigt, det egner sig bare til protestryttere. Men for at vende tilbage til DM stafet i år, så var vi MANGE der havde denne oplevelse af at løbe i snor, og det forringede stævnet mere end nødvendigt var. Det kan sagtens løses ved at lave gafling over flere poster og evt. med samleposter imellem. Det gjorde vi f.eks. til DM stafet 2006. Og så vil jeg da gerne slutte med at sige, at jeg også har taget inspiration med fra løbet i år. Jeg synes jeres stævneplads var helt i top, med 2 runder på elitebaner på publikumsposten. Det var spændende at kigge på og det er jo ikke jeres skyld at teknikken svigtede.
Emne: Re: Al magt til kontrollanterne!
Navn: Henrik SteenTid: 18.09.2008 09:45
Gert P skriver: \"Ved DM stafet var vi to banekontrollanter, og jeg er bange for, at vi ville være selvskrevne til at få tilbudt at være en del af et sådant korps, specielt for stafet, idet vi har været banekontrollanter ved dette og de to foregående DM-stafet i Sydkredsen.\"

I følge indbydelsen til DM-stafet 2005 i Holstenshuus var det Anita Lunding, der var banekontrollant.
Emne: Re: Al magt til kontrollanterne!
Navn: Tid: 18.09.2008 09:22
Gert P + DM Stafet banelægeren>> Jeg synes at det var en rigtig god bane i havde lavet til os, og der var god variation i orienteringen. Men med kun 3 gaflinger ud af 26 poster var der ikke den store fornemmelse af at vi løb stafet.

Desværre er der mange der har den opfattelse at en gafling kun må laves på en post, man kan godt lave en gafling der går over 2 poster efter hinanden og lade gaflingen krydse, det giver en god stafet oplevelse og stresser løberene.
Man kan også sagtens have 6 gaflingsposter, det giver selvfølgelig rigtig mange kombinationer (729), men man er jo ikke tvungen til at bruge alle disse kombinationer, man kan jo bare vælge dem man syntes giver de mest spændende baneforløb, og det kan sagtens være at 12-18 forskellige baner i klasserne H35-45 kunne havde givet større stafet oplevelse end den flertallet i O-snak giver udtryk for.

Jeg ved at der inden sæsonen starter bliver afholdt kursus for banelæggerne og kontrollanter af DOF, for dem der skal lave DM og vist også andre A stævner. Ved at DOF afholder disse kurser sikre de sig vel at få en høj kvalitet, hvis banelæggeren og kontrolanter deltager.

Vedrørende startrækkefølgen syntes at jeg at en samlet start for de klasser der løber samme bane må give mest spænding, og derved sikre man sig at alle kender forudsætningen, så kan holdene spekulere i hvor de bør stille svageste og stærkeste led i stafetten. Men det vil nok kræve en reglements ændring, så det var ikke en mulighed i kunne have brugt.

Venlig hilsen
Peter Reibert Hansen
Emne: Re: Al magt til kontrollanterne!
Navn: RRTid: 18.09.2008 09:18
Gert>> Selv om banerne er lige lange, behøver de jo ikke være ens? Men når nu man kan se så satans langt på Rømø\'s heder, kunne en løsning på den lange snor vel være, at lave større forskel på gaflingerne? Eller/og gøre det mindre overskueligt, hvordan banen er gaflet sammen! Et godt eksempel er dm-stafet i 2006 (http://www.tractrac.dk/archive/current/index20060909-DM-stafet.html). 3 gaflinger på 28 poster, eller hvor mange vi nu havde, gav oplagt ikke den store spredning!

Jeg tror det er svært at opsætte regler om, hvor lig banerne må være eller hvor mange gaflinger der skal være, det er op til banelæggeren og kontrollanten, men måske man kan lave skemaer eller andre hjælpeværktøjer, der tvinger både banelægger og kontrollant til, at forholde sig til, om banerne giver den sportslige bedste løsning?
Emne: Re: Al magt til kontrollanterne!
Navn: MLTid: 18.09.2008 08:40
Gert P>> Jeg synes banerne var fine til DM-Stafet, bare lidt ærgeligt med kun 3 gaflinger på 9,5 km. Jeg havde ikke følelsen af at kunne se fra post til post, men dem der har løbet lidt nede i feltet på 1. tur har måske haft den følelse. Men sådan er det vel at løbe stafet i klitterræn!
Emne: Re: Al magt til kontrollanterne!
Navn: Gert PedersenTid: 17.09.2008 22:26
Det er lige ved at minde om dansk politik, som den føres i øjeblikket: ”Vi har en hændelse, som der bliver råbt højt om, så nu må vi gøre noget, lave om !”
Debatten her har været holdt på et rimeligt, men dog usikkert grundlag, men nu skal der åbenbart konkluderes:
Det handler om kontrolfunktionen, som nu bliver udskreget som useriøs og inkompetent, så ”DOF må gå ind og yde en ordentlig support…”
Det må være trist for de mange flittige hjælpere ved stævnet, at de i den grad er blevet svigtet af deres kontrollanter. Men er de nu også det, og ville det være anderledes med et korps af kontrollanter ?
Tja – ved DM-lang var der en IOF-advisor, og han er jo netop en del af et sådant korps. Ved DM stafet var vi to banekontrollanter, og jeg er bange for, at vi ville være selvskrevne til at få tilbudt at være en del af et sådant korps, specielt for stafet, idet vi har været banekontrollanter ved dette og de to foregående DM-stafet i Sydkredsen.
Efter min opfattelse ville et sådant korps altså ikke have ændret grundlaget for den krænkelse, som debatdeltagerne åbenbart føler, og som de er i deres fulde ret til at give udtryk for. Er der mon et bedre forslag ?

Er der så grund til denne krænkelse – måske, måske ikke. Den alvorligste ”fejl” er at lade H35, H40 og H45 starte ud på samme bane med de ældste først. Ja, det er korrekt, at i almindelige løb bør de starte med de yngste og formodet stærkeste først. Imidlertid er dette et stafetløb, og der er fællesstart for en hel klasse ad gangen.
Den løberflowanalyse, der er lavet (undskyld, men den var faktisk lavet) viser tydeligt, at hvis man undlader udelukkende at fokusere på toppen af klasserne, men tager flere løbertyper i klassen med, minimeres den tid, hvor en løber kan have glæde af løbere fra andre klasser, når de ældste startes først. Derimod maksimeres tiden ved at starte med yngste først (midt mellem min. og max. ligger start samtidig for alle klasser).
Det viste sig dog ved dette DM, at analysen ikke holdt: De løbere, der kunne have haft glæde af hinanden, var forventet at indhente hinanden på 2. halvdel af første tur, men det lykkedes først for dem efter skiftet. (- og på det tidspunkt giver ingen løberflowanalyse mening, der er kommet for mange ubekendte faktorer til).
MYTH BUSTED

”Løberne løb i lang snor derude på heden”. Hvad ellers ? Det er vel dels ikke overraskende, at overskueligheden er stor på Rømø hede. Dels er det vel netop det, der adskiller stafetløb fra andre slags løb, at man ser konkurrenterne og har styr på, hvem der er foran og hvem bagude – at man skal disponere sit løb, så man er opmærksom, når man pludselig ikke ser sine konkurrenter, fordi terrænet ændrer sig. For mig går noget af charmen af en stafet, hvis man kommer hjem helt uden fornemmelse af holdets placering. Men sådan behøver alle jo ikke at se på det.

Så har vi ladet økonomien gå forud for det sportslige ved at lave ganske få gaflinger.
Trykkeren løftede øjenbrynene, da vi kom for at printe vores 223 forskellige opsætninger. ”De plejer at kunne nøjes med 64 ved DM og JFM” sagde han.
Reglementet giver mulighed for at lade kort og baner printe ved DM stafet, så gaflinger og økonomi har ikke meget med hinanden at gøre, når man først har besluttet at printe.
MYTH BUSTED

Noget andet er, at vi måske skal indstille til planudvalget, at H45 ikke skal løbe så lange baner. Det var ikke så godt for dem sidste år, og i år løb de også i rigelig lang tid.

Jeg håber med dette at have sandsynliggjort, at HTF-medlemmer og DOF-løbere ikke er blevet svigtet. Derimod er det stadig en personlig opfattelse, om vi har været kompetente og seriøse.
Gert Pedersen. OK Melfar, banekontrollant ved DM stafet
Emne: Re: Al magt til kontrollanterne!
Navn: Tid: 17.09.2008 05:55
JanH> http://do-f.blogspot.com/ er åben døgnet rundt for gode ideer!
 Forrige 20 indlæg

 Skriv et indlæg

 Vis alle (uden filter)