Indhold

Forsiden
Forumet
O-snak
Software
Træningsdagbog

Om Orientering.dk
Kontakt os
O-snakmenu

Velkommen til O-snak !

På denne side skrives der om alt muligt, altså ikke kun orientering.
Er dit indlæg af mere saglig karakter opfordres du til at skrive dit indlæg på Forumet.

Skriv et indlæg

Søg i O-snak:



Mener du, at der er et indlæg som burde fjernes? Send en mail til
- skriv hvilket indlæg det drejer sig om (dato og tid for indlægget) samt en grund til hvorfor du mener at indlægget skal fjernes.




Orienteering, map, compass, running, outdoor, fitness, cross-country skiing, mountainbike, mtb, orientering, kort, kompas, løb
O-snakken
 
 < ! >
 Indlæg 3541 til 3560, i omvendt kronologisk rækkefølge:
Emne: Fyns 5-Daw's 2016Se alle indlæg for dette emne
Navn: Fyn er finTid: 26.02.2016 13:34
Så er indbydelsen klar:

http://www.ok-melfar.dk/okmelfar/images/dynamiske_sider_redaktor/Senior/pdf/Indbydelse_5_daws_2016.pdf
Emne: Re: Farven på banepåtrykSe alle indlæg for dette emne
Navn: ajTid: 25.02.2016 20:18
For ikke at starte en tråd af farvesnak, så kan løsningen måske være at vi anvender den feature i Condes at lægge lidt hvid kant på poster og delstræk. Som standard i hvert fald til natløb. Mit forslag er at man lægge hvid kant om poster. Klipper i cirklen, hvor vigtige detaljer kan blive skjult af den hvide farve. Laver lidt afstand mellem linie og cirkel. Condes kan efterhånden mange ting.
Emne: Re: Farven på banepåtrykSe alle indlæg for dette emne
Navn: En der kan se alle farver - tror jeg daTid: 25.02.2016 19:32
Jeg tror nu der er forskel på farveblindhed og gamle øjne! Eller forsøger du bare at gøre nar af folk der er reelt farveblinde.
Mener at huske at du længere nede i tråden syntes at de farveblinde da bare kunne bede om et andet tryk ved tilmelding. Men det er måske pludselig et problem, hvis det er dig selv der skal bede om det.
Emne: Re: Farven på banepåtrykSe alle indlæg for dette emne
Navn: Tid: 25.02.2016 15:30
jeg oplevede det nu igen, jeg kunne ikke se banepåtrykket til natcup onsdag
jeg må konstatere jeg er violet farveblind over for condes standard opsætning som blev brugt igen, med tynde streger. jeg kunne simpelthen ikke se start trekanten og jeg stod tilbage da de andre var løbet, og en råbte så vi skal mod nord
så hvad gør man for disse løbere når man nu skal tage hensyn til de rød/grønne farveblinde ?
skal jeg skrive når jeg tilmelde mig til løb i kommentarfeltet violet farveblind ?
og hvor mange læser det når de henter data ned og tager hensyn til det

Mogens Jørgensen
Emne: Glemt gps urSe alle indlæg for dette emne
Navn: Tid: 25.02.2016 07:32
Jeg glemt vidst nok mit gps ur i Farums klubhus igår til natcup
Og jeg savner det faktisk lidt meget det er et garmin 110 forerunner
Herremodellen sort med rød tråd. Send mig en e-mail eller ring på 29855031
Hvis der er nogen af jer der har set det
Emne: Re: Farven på banepåtrykSe alle indlæg for dette emne
Navn: ajTid: 17.02.2016 08:01
Bane farven var Condes standard. I øvrigt ville det da være forskelsbehandling af rang at kun bruge denne farve til farveblinde. Tykkere stregtykkelse havde nok ikke reddet dagen. Problemet er især mørkegrøn/magenta og mørkegrå magenta. Det sidste kan ses på sprintkort. Der er god grund til at læse Finn A's anbefalinger.
Emne: Re: Farven på banepåtrykSe alle indlæg for dette emne
Navn: Tid: 17.02.2016 07:49
samletstart start> Måske refereres der til et natcup i Hedeland, hvor starttrekanten ret uheldigt blandede sig med nogle meget grønne farver rundt om et åbent område. Og det tog ganske rigtigt lang tid for alle at finde hvor trekanten var. Området var ukendt, så ingen kunne gætte det udfra løbet til start. Printet var lige præcis dårligt fordi det var printet direkte fra Condes og med overprint som blandede alt for mange farver. En tanketorsk pga tidspres begået af en kortkonsulent :-(. Jeg plejer nemlig altid at eksportere til PDF. ;-)
Emne: Re: Farven på banepåtrykSe alle indlæg for dette emne
Navn: Tid: 16.02.2016 19:58
Farveladehandleren> Det lyder interessant. Har du nogen erfaring i brug af denne Color munki til at få laserprintede o-kort til at have de rigtige farver?
I Sverige har de en frivillig ordning med at man kan få et certifikat på at man kan printe o-kort i en god kvalitet. Det var måske noget vi kunne efterligne.
Mere info: http://www.orientering.se/Arrangera/Kartfragor/Fargutskrifterochtryck/Blicertifieradfargutskrivare
MBN> Jeg har oplevet det samme som samletstart til en NatCup i Hedeland, en nedlagt grusgrav med en masse mørke grønt tjørne krat. Korte var printet med en eller anden lilla farve der var meget svær at se på det mørke grønne. Led lampe og kortet i plastik pose gjorde det ikke tydeligere. Om det var den rigtige lilla ved jeg ikke.
Til små løb og træninger printer jeg gerne kort med rød bane påtryk. Det synes jeg er klart lettes at se. Jeg har ikke hørt fra nogen at de ikke kan se den røde bane farve.
KB> Det er første gang jeg høre om en farveblind der dyrker o-løb. Han er nok ikke den eneste. Men jeg vil til hver en tid gerne printe en kort til en farveblind i den ønskede bane-farve, hvis jeg kunne få lov til at bruge rød til alle andre. Hvorfor ikke give alle en god oplevelse?
Emne: Re: Farven på banepåtrykSe alle indlæg for dette emne
Navn: MBNTid: 16.02.2016 19:21
samletstart start> Stærk påstand som jeg umiddelbart vil betvivle rigtigheden af med mindre det var en eller anden form for fidus-løb. Men det er jo også dejligt bekvemt at postulere dette og hint uden den mindste grad af fakta.
Emne: Re: Farven på banepåtrykSe alle indlæg for dette emne
Navn: Tid: 16.02.2016 16:26
For at gøre en meget lang historie lidt kortere...

Min anbefaling er, at man øger banepåtrykkets stregtykkelse fra 0,35 til 0,45, når man printer (i modsætning til når man skal offset-trykke).

Dernæst vil jeg anbefale, at man eksporterer fra Condes til PDF - der er et menupunkt til dette - og printer PDF-filen fra Adobe Reader.

Der er to væsentlige fordele ved denne arbejdsgang:
1) Man undgår at få kortets farver konverteret mellem forskellige farvesystemer (CMYK<->RGB). Man bør derfor undgå at ændre kortfilens farver fra standardfarvene.
2) Adobe Reader kan lave overprint-effekt på alle typer printere (har indbygget den nødvendige teknologi til dette).

Min erfaring er, at dette giver det bedste resultat på langt de fleste printere.

Man bør bruge printerens indbyggede funktion til at kalibrere farverne, før man printer. Manglende kalibrering af printeren er en typisk kilde til afvigende farver.

Herudover er jeg naturligvis interesseret i at høre konkrete erfaringer, som kan være nyttige for andre.
Emne: Re: Farven på banepåtrykSe alle indlæg for dette emne
Navn: Tid: 16.02.2016 16:25
Vi har heller ikke tænkt os at levere baner i 7500, idet vi tror at et professionelt tryk/print måske gør kortet tydeligt nok til at læse for H55+ (Dagslys). Jeg synes det er fint til natcup og lignende med baner der snor sig rundt på et lille område at anvende 7500, også fordi banetryk med postnumre fylder meget i løbsområdet
Emne: Re: Farven på banepåtrykSe alle indlæg for dette emne
Navn: Tid: 16.02.2016 16:18
Der er mange ting der afgør farven på et print, det kan variere afhængig af patronindhold, temperatur, tid på dagen, papir osv og osv. Så måske den nemmeste løsning vil være at bruge et professionelt trykkeri. OK Roskilde har besluttet at printe/trykke alle kort på et professionelt trykkeri til vores forårs weekend i April. Det betyder samtidig at vi kan få kort i A3 format og derved bedre lange baner (langstræk). Og hvis vi ser på prisen så tror jeg vi er nået frem til noget vi ikke kan gøre meget billigere, hvis vi også overvejer arbejdsindsatsen. Det betyder selvfølgelig at vi ikke kan levere dette til o-løbere der absolut først skal beslutte sig i sidste øjeblik, de må klare sig med det sædvanlige. Men tilmeldingsfristen bliver søndag aften ugen før. Alt dette bliver et led i at gøre orientering let (og spændende) at gå til både for løbere og arrangører.
Emne: Re: Farven på banepåtrykSe alle indlæg for dette emne
Navn: FarveladehandlerenTid: 16.02.2016 15:21
Måske vi skulle gøre en samlet indsats for at få kalibreret vores kort-printere her i 2016? Så får vi hvert fald det bedste ud af hvad vi har. Forbundet eller kredsene kunne overveje at investere i et billigt måleapparat som dette: http://www.grafisk-handel.dk/shop/x-rite-colormunki-design-988p.html?gclid=CO-0sZ68_MoCFecIcgodF2YOYg , som så kunne lånes ud til klubberne på skift. Det gør ikke en dårlig printer god, men det skulle gøre farverne noget mere ens fra klubprinter til klubprinter.
Emne: Re: Farven på banepåtrykSe alle indlæg for dette emne
Navn: samletstart startTid: 16.02.2016 14:33
jo man kan da godt se den meget mørklilla farve men så skal man stå flere min for overhovedet at finde banen på kortet, et eksempel var natløb hvor der var samlet start og da starten gik stod 150 og kikkede på kortet for at finde starten
efter cr. 2 min begyndte de at løbe, så det var måske de 8 % der kunne se det der løb før ?, og vi andre måtte så bare blive stående til vi fandt den
Emne: Re: Hjælp søges til H 55Se alle indlæg for dette emne
Navn: en ikke farveblindTid: 16.02.2016 14:26
Det er ikke ocad filen der er tale om banepåtrykket fra condes

har du prøvet at printe på forskellige printere Hr. Lindstrøm, så ser du hurtigt forskellen fra printer til printer, og det er lige det der er problemet, så længe man bruge samme printer er det samme opsætning men med en ny skal farver justeres , det er banepåtrykket jeg omtaler kortet er for det meste helt ok, dog kan man med nogle printere ikke se forskel på tæthed 1 og 2 og kurverne bliver rødlige i stedet for brune, især på den lidt billigere printere
Emne: Re: Hjælp søges til H 55Se alle indlæg for dette emne
Navn: BjørnenTid: 16.02.2016 11:11
Kan slet ikke forestille mig, at kortudvalget ikke løbende drøfter dette. Og med den antagelse, kan vi alle sove roligt.
Emne: Re: Hjælp søges til H 55Se alle indlæg for dette emne
Navn: Jesper LTid: 16.02.2016 10:50
Problematikken var nøjagtig den samme for 20 år siden, hvor debatten gik om at 1:15.000-kort var for svære at læse og at man derfor ønskede kort i 1:10.000.

Dengang var "problemet", at det var blevet langt lettere at få mindre detaljer tegnet korrekt ind på kortet efter man var gået over til at rentegne på computer. Desuden var flere begyndt at overlæsse kortet med detaljer, som ikke nødvendigvis holdt kortnormen. Der var vist et nordsjællandsk kort, hvor der var omkring 200 sten med, men efter kortet var blevet rekognosceret efter IOF-standarden var der én sten tilbage...

Måske er det på tide igen at tage et opgør med den måde kortene bliver rekognosceret og rentegnet på. Bliver der læsset for mange symboler på kortet, der gør det for vanskeligt at læse i løbstempo? Jeg ved godt at det er fristende at lægge en ekstra hjælpekurve ind eller markere et væltet træ med de muligheder, GPS og COWI-kort som grundmateriale giver i dag. Men er det vigtigere at de mange detaljer giver flere muligheder for postplaceringer eller er de med til at give et bedre indtryk af terrænet, som det ser ud.

Jeg har ikke svaret, men jeg frygter at hvis udviklingen fortsætter som den gør i de kommende 20 år, så vil jeg på et tidspunkt komme til at løbe på kort i 1:5000 til skovorientering.

Jeg synes, det må være op til en relevant debat i blandt andet kortudvalget for at se på, om ivrigheden med at få lavet så præcise kort som muligt har taget overhånd. Skal udviklingen rulles lidt tilbage, så normen bliver overholdt og kortene bliver lidt mindre detaljerede eller skal vi blive ved med at læsse detaljer på kortet, så der bliver risiko for, at kort i de allerede store målestokforhold ad åre bliver endnu mindre læsbare?
Emne: Re: Hjælp søges til H 55Se alle indlæg for dette emne
Navn: Tid: 16.02.2016 08:32
Helt enig med Lindstrøm, der bliver tegnet rigtigt mange, rigtigt gode kort.

Men, jeg er stadig af den overbevisning at langt de fleste løb, (måske lige med undtagelse af ultralang i aflange skræntskove :-) ), ville kunne gennemføres på målestoksforholdene 1:10000 og 1:7500 i stedet for 1:15000, uden at vi skulle løbe rundt med A2 plakater i skoven.

Jeg tror at langt hovedparten af løberne ville foretrække dette fremfor nødvendigheden af at anvende en lup (Selvom det selvfølgelig også bare er tilvænning).

Og at vi har haft enkelte succesoplevelser til Wild-West i større målestoksforhold synes jeg er ret dårlig argumentation. Jeg har da også enkelte gange med succes gennemført orienteringsløb på kurvekort uden de store bom, men håber da stadig at meningen er at bruge kortnormen og alle detaljerne når vi løber konkurrencer.

Emne: Re: Hjælp søges til H 55Se alle indlæg for dette emne
Navn: TræningsløberTid: 16.02.2016 07:45
Lindstrøm: De fleste laver vel træningsløb og mindre løb udelukkende i Condes og her er det da bestemt nødvendigt at justere farve, stregtykkelse og nogle gange cirkelstørrelse ift. målestok.
Emne: TørtræningSe alle indlæg for dette emne
Navn: GamerTid: 16.02.2016 07:33
Så er der snart mulighed for sjov tørtræning: http://news.worldofo.com/2016/02/16/virtual-o-your-only-weapons-are-a-map-and-a-compass/
 Næste 20 indlæg · Forrige 20 indlæg

 Skriv et indlæg